keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Voiko veden kanssa olla yhtä?

Niin, että voiko veden kanssa olla ihminen yhtä? Tätä minä tänään tulin joutessani miettineeksi tai oikeastaan tämän kysymyksen ääreen oli pakko lopulta havahtua..."Olla veden kanssa yhtä".

Siis en tässä tarkoita kuitenkaan esimerkiksi sitä, kun seisot vaikka laiturisi nokassa naama virneessä ja virtsaat kaarella oman mökkitonttisi lampeen ja olet sitä kautta veden kanssa niin kuin yhtä, tokikin mitä ainutlaatuisemmalla tavalla... Tai sitä, kun vaikka tuijotat itseäsi peilinkuvastimesta lapsesi kastemaljan äärellä ja upotat lopulta oman naamasi kyseiseen ämpäriin ja olet tätä kautta ikään kuin veden kanssa yhtä... Enkä tarkoita kyllä oikeastaan sitäkään, kun vaikkapa hyppäät talvipakkasella ilkosillasi ikiroudan keskelle tehtyyn - liian pieneen - reikään lumikinosten keskellä, kansankielellä avannoksi kutsuttuun aukkoon. Ja olet sitä kautta lopulta yhtä...

Tarkoitan oikeastaan vain sitä hetkeä, kun ihminen on suorittamassa tuota pyhää, viikottaista räpiköintirituaaliaan kaiken kansan keskuudessa, kaupungin tarjoamien palveluiden äärellä, uimahallissa. Siellä tämä ihmetys sai tänä päivänä omalla kohdallani alkunsa. Täysin normaalin viikon alkuun sijoittuvan kylmäkäynnistyksen lomassa. Olin uinut rintauintia jälleen lähes tonnin, luonnollisestikin nopeasti juoksevaa aikaa vastaan, mahdollisimman ripeästi, kunnes viimein, viimeisen sadanviidenkymmenen metrin kohdalla pääni sisällä alkoi tapahtua jotain merkillistä tai vähintäänkin mullistavaa. Mielessäni alkoi pyöriä Jacques Cousteaunkin kuvaamat merenelävät kuten rauskut ja merikilpikonnat sekä muut nilviäiset omassa elementissään vedessä...

Oli sillä vanhalla herrasmiehellä muuten aikoinaan varsin tunnistettava ja veikeä tavaramerkki. Räikeän punainen pipo! Lätsä. Sellainen lättänä, päätä myötäilevän mallinen. Niin, sen miehen kuvaamat otukset tulivat siinä sitten mieleeni kaikessa hiljaisuudessa, ja helevata soikoon, oma vimmattu kauhomiseni alkoi muistuttamaan ilmeisestikin samalla uimisen tapaista liikuntamuotoa sillä tunsin lopulta kyseisen maratoonini lopussa kuinka liidin pitkin veden pintaa, kevyesti ja sulavasti. Ja etenin silti vauhdilla! Homma toimi. Homma tavoitti huippunsa, kliimaksin - Jaakko Teppoa lainaten: ”henkisen orgasmin” - viimeistään siinä vaiheessa, kun katseeni jähmettyi tuijottamaan hypnoottisesti edessäni lilluvia kevyitä aallokkoja, siinä samalla, kun etenin altaan päästä päähän täysin huomaamattomasti. Ja kaiken tämän keskellä huomasin lisäksi sen, että uimaveteni väri oli kirkkaitten neonvalojen loisteessa lähes samoissa väreissä kuin mihin olin joskus vuosia sitten tottunut satunnaisilla aurinkomatkoillani, merta ihmetellessäni.

Kunnes sitten... Se tonni tuli täyteen ja minä lähdin saunaan, pesydyin, pyyhkeydyin, pukeuduin, otin lopulta vielä takkinikin naulasta ja kiitin kassalla kyseisestä palvelusta. Virkistävästä sellaisesta. Mutta oudosta. 

-Pappi Ahtonen- 27.11.2013 / Elämää SaliArskan silmin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti