perjantai 20. joulukuuta 2013

Hanki koira, mene lenkille ja kehity

Kun ulkona on keskellä ”parasta” talvea plus miinus nollakeli, siis toisin sanoen täysin päätön pääkallokeli, ja sinulla on koiria useampi kappale remmiesi päässä ”ohjastettavissa”, olet todennäköisesti jossakin vaiheessa matkan vartta pulassa. Toisin sanoen, vähintäänkin solmussa omien ajatustesi ja ohjastusremmiesi kanssa sekä todennäköisesti vielä kaiken hyvän lisäksi turpa vasten maankamaraa, sillä tuollaisella kelillähän asfaltinpinta on niin peilikirkas, että ilmalennon jälkeen irvistävä naamavärkkisi heijastuu jään pinnasta itsellesi kuvastimen tavoin. Eikä se näky tuosta peilistä ole kovinkaan häikäisevän kaunis. Lähinnä se lienee irvokas. Mutta mene silti rohkeasti ulos kokeilemaan, sillä näitä asioita se ainakin kehittää:


Tasapainoaisti

Mitä suuremmat vetojuhdat sinulla on (muka)ohjastettavissa ja mitä pääkallompi on ulkona keli, sitä taitavammaksi koordinaatiokykysi väistämättä kasvaa. Ja jos oikein haluat kasvattaa ketteryyttäsi nopeasti ja mahdollisimman tehokkaasti, kannattaa koirillasi otattaa hajut juoksussa olevien narttujen perään heti ovesta ulos astumisesi jälkeen. Sanomattakin selvää, että esimerkiksi NHL smirklaukset ovat tämän urheilusuorituksen rinnalla suoranaista lasten leikkiä.


Havainnointikyky

Siinähän ei ole mitään ihmeellistä, että koirasi osaavat käyttää aistejaan luonnostaan ilmiösmäisen taitavasti. Se voi kuitenkin lyödä ällikällä myös sinut, kun huomaat kuinka hyvin myös itselläsi on mahdollista oppia ennakoimaan tulevia tapahtumia ja vaihtelevia tilanteita. Ja tämä taito kehittyy jokaisella liukkaan kelin ulkoilukerralla, kerta toisensa jälkeen, jos vain viitsit haastaa itsesi asian edessä yhä uudelleen ja uudelleen. Kerta toisensa jälkeen.

Jotta kehittymisesi voisi kuitenkin olla heti alusta lähtien täysin optimaalista, kannattaa oppimista varten varata treenipaikaksi pilkkopimeä metsä, jota ei edes kuunvalo kunnolla valaise sen tiheän kasvustonsa lävitse. Ja kuten kunnon nykyajan suomalaiseen talveen kuuluu, ei sitä luntakaan kannata toivoa liikaa maassa olevan. Niin on paljon pimeämpää. Varaa kuitenkin itsellesi joku oikein halpa tuikku mukaasi, toisin sanoen se halvin taskulamppu mitä kaupungista löytyy ja päästä lopulta koirasi vapaaksi. Anna niiden johdattaa matkaasi halki ennakkoon suunnitellun taipaleen! Tämänhän pitäisi olla täysin turvallista mikäli koirasi osaavat suurin piirtein peruskäskytykset ja ovat sinulle kuuliaisia, edes silloin tällöin. Sitten vain odotat mitä tapahtuu, vai tapahtuuko mitään...?

Jos homman haluaa lyödä kuitenkin suoraan aloittelijan tasoa kovemmaksi, kannattaa paikka valita ERITYISEN tarkkaan. Tällöin havainnointikykyäsi kasvattaa parhaalla tavalla maasto, josta löytyy ainakin oikein pitkät ja vanhat, mielellään totaalisen umpijäässä olevat, pitkospuilla valjastetut polutukset. (Tällaisessa maastossahan haasteita riittää yllin kyllin tarvottavaksi myös liukkaalla kesäsäällä!) Haastekertoimen lisäämisestä ei kannata säikähtää suotta liikaa, sillä muista, että talvella pimeys herkistää aistejasi mukavasti ja havainnointikykysi paranee hyppysellisen normaalista tasosta miltei automaattisesti, joten uskalla ottaa haaste vastaan. Siis painu jo sinne pimeään!

Sitten vain kannattaa lopuksi toivoa ja pistää sormet ristiin, että alueella olisi vieraillut äskettäin suuri joukko turisteja jättäen mahdollisimman haisevia muistoja käynnistään pitkin metsäisiä kankaita. Tämän pitäisi viimeistäänkin saada koiriisi vauhtia ja muuttaa samalla myös sinun askellustesi tahti, löysästä hiihtämisestä - vimmattuun polkkasikermään. Mutta mikä kaikista parasta, näin oma havainnointikykysi kasvaa ja koirilla on hauskaa.

Itsensä kehittämisen puolesta puhuen...

-Pappi Ahtonen- 20.12.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti